Voor beginnende zeevissers is de Noordzee de beste visbestemming ter wereld. In deze zee vind je meer dan 230 vissoorten en verscheidene zeezoogdiertjes. Maar hoe begin je nu met zeevissen, welke hengel heb je nodig en welk aas neem ik mee?

Vissen op een zee vol leven

De Noordzee is met 750.000 vierkante kilometer best wel groot, toch is deze zee op veel plekken erg ondiep. Gemiddeld is de Noordzee slechts 30 meter diep, waardoor de zon op overal tot de bodem door kan dringen. Vanwege deze grote hoeveelheid licht vind je in de Noordzee veel plankton en andere kleine zeezoogdiertjes.

Door de grote hoeveelheid leven is er voor zeevissen iedere dag weer een feestmaal te verorberen, de visstand van de meeste vissen is dan ook relatief hoog. De Noordzee is vanwege de grote vangkans dan ook een aanrader voor de beginnende zeevisser.

Grote vissen vangen doe je op een boot

Vrijwel de meeste vissen vind je in het zuidelijke deel van de Noordzee. Deze vissen leven echter niet direct langs de kust, dit komt doordat hier relatief veel zand in het water verstuift.

Voor de best mogelijke vangstmogelijkheden ga je daarom vissen vanaf een boot. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij The Sport Fishing Company. De kapitein van hun vissersboot neemt je dan mee naar plekken waarvan zij weten dat er vis zit.

Vissen met een lichte hengel

Het is tegenwoordig de trend om met lichte apparatuur te vissen. Met dit in gedachte adviseren we om een 170-280 gram uptide hengel (2,3 meter t/m 3,2 meter lang) of een 5 – 9 kg boothengel te overwegen. Gebruik hierbij een visdraad geschikt voor een trekkracht van circa 9 kg en een vismolen die geschikt is voor zeevissen. De eerst vermelde uptide hengel is ook uitermate geschikt voor wrakvissen en is hierdoor zeker een aanrader.

Beste soorten aas

Je kunt al het aas natuurlijk bij de gespecialiseerde viswinkel halen, maar dit is relatief duur. Het is veel goedkoper om bij de lokale supermarkt of viswinkel enkele aanbiedingen te scoren, zo blijft deze hobby betaalbaar.

  • Rauwe garnalen – Deze zijn bijvoorbeeld relatief goedkoop aas, wat te koop is bij de supermarkt. Je kunt met rauwe garnalen uitstekend op kabeljauw vissen.
  • Zeepieren – De zeepier staat bekend als het beste kabeljauw aas en kan tot wel 14 centimeter lang worden.
  • Peeler krab – deze zachte krabbetjes worden door sommigen beschouwd als het allerbeste Noordzee-visaas en is daardoor erg duur. Peeler krabben zijn erg zacht en daardoor makkelijker aan de haak te leggen zijn. Je kunt met deze krabbetjes zeer goed zeebaarsvissen.
  • Zagers – deze kweekwormen worden tot 40 centimeter lang en zijn over het algemeen goed verkrijgbaar. Je prikt eenvoudig je worm aan je haak en kunt hiermee diverse soorten vissen vangen.

Specifieke tips van de kapitein

Laat je tijdens een visuitje helpen door de kapitein. De kapitein kent de wateren waar je gaat vissen als geen ander en kan je alles vertellen over de verschillende vistechnieken. Vraag daarom voorafgaand aan de trip of hij nog aanvullende tips voor je heeft.