Hard water is een groot probleem. Niet dat je er je tanden op breekt of dat het de vaat in de gootsteen beschadigt als het er op valt, maar het zorgt wel voor problemen aan de waterleidingen. In deze blog vertellen we wat hard water is en wat je er met een waterontharder aan kunt doen.

Wat doet een waterontharder?

Met een waterontharder is het probleem van hard water en daaruit voorkomende kalkaanslag te voorkomen. Water waar veel magnesium en kalk in opgelost zit noemen we hard water. Deze mineralen zijn voor ons lichaam niet schadelijk, maar de waterbedrijven en de infrastructuur die zij beheren leidt er wel onder. Hard water is de oorzaak van kalkaanslag, deze kun je thuis tegenkomen op kranen, in de leidingen van de wasmachine en op de wanden van de douchecabine. Overal waar water komt kan kalkaanslag ontstaan. Met een waterontharder is dit probleem tegen te gaan.

Methoden om water te ontharden

Er zijn verschillende manieren om water te ontharden, zoals door verhitting, maar ook door soda toe te voegen aan hard water. Andere beproefde onthardingsmethodes zijn het gebruik van een apparaat met een filter of een magnetisch veld. De methode met een magnetisch veld zien we terug in een waterontharder die met behulp van een frequentie een disharmonie oproept in het watermolecule. Op het moment van deze disharmonie komt er een microdeeltje in het water vrij waar de kalk zich aan gaat binden en zo niet meer aan de leidingen.

Waar worden waterontharders voor gebruik?

Waterontharders zijn ideaal om water te ontharden en kalkaanslag tegen te gaan. Ze worden in verschillende vormen gebruikt in apparatuur met een verwarmingselement, zoals een wasmachine of afwasmachine. Zonder een waterontharder gaat kalk zich hechten aan het mechanisme. Vooral het verwarmingselement heeft het dan zwaar te verduren. Een eenvoudige waterontharder is zout, dit mineraal wordt vaak gebruikt in afwasmachines. In een aquarium is een magnetische of mechanische waterontharder aan te raden, dit zorgt voor een gereguleerde ontkalking van het water.

Voordelen van een waterontharder in het kort

Wasmachines, aquaria en vaatwassers leven langer wanneer je een waterontharder gebruikt. Leidingen en kranen raken niet verstopt en kalkaanslag behoort tot het verleden als je kiest voor een geschikte waterontharder.